10 tips voor een geslaagde wintersport met je leaseauto
De omstandigheden op weg naar de wintersport zijn vaak niet ideaal. Koude en gladheid vergt veel van je auto. Het is daarom van het grootste belang dat je zo goed mogelijk voorbereid in de auto stapt. Met deze 10 tips kom je niet voor verrassingen te staan.
1. Winterbanden
In steeds meer landen is het gebruik van winterbanden verplicht als de omstandigheden erom vragen. De ANWB heeft de regels van de verschillende landen voor je op een rijtje gezet.
2. Tanken in het buitenland
Heb je een buitenlandtankpas? Dan kun je tanken bij alle DKV-tankstations. Mocht je zelf brandstof vooruit hebben betaald, dan kun je online of via een formulier de kosten declareren. Op onze website vind je het formulier en alle informatie hierover.
NB. Laadpas in het buitenland
Let goed op als je (volledig) elektrisch rijdt, veel laadpassen werken niet in het buitenland. Bekijk voor je vertrekt de website van je leverancier of bel even met een van onze leaseadviseurs.
3. Tolwegen en vignetten
Niet meer wachten in de lange rij voor de tolpoortjes en geen gedoe met contant geld? Koop dan een Tolbadge bij de ANWB. Daarmee kun je over het gehele Franse wegennet bij de Télépeage elektronisch afrekenen en direct doorrijden. Geen tolbadge? Een creditcard is net zo handig.
Vignetten
Een vignet is verplicht op snelwegen in Oostenrijk, Bulgarije, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Zwitserland. De meeste vignetten zijn te koop bij de grensovergang en bij postkantoren en benzinestations in de buurt van de grens. Vignetten voor Zwitserland en Oostenrijk kun je alvast online bij de ANWB bestellen.
4. Niet vergeten mee te nemen
Belangrijke papieren: rijbewijs, kentekenbewijs, identiteitskaart of paspoort. En reservesleutels voor je auto en eventuele dakbak!
Sneeuwkettingen: op bergwegen is het nodig of zelfs verplicht om sneeuwkettingen om de aandrijvende wielen te hebben. Lees hier alles over het gebruik en rijden met sneeuwkettingen.
Voor pechsituaties: gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor alle medereizigers, EHBO-set, warme deken, een fles water en een reserveband of thuiskomer.
5. Pech onderweg
Heb je pech in het buitenland, bel dan onze pechhulpdienst Eurocross (+31 (0)55 - 579 82 11). U kunt in zowel binnen als buitenland gebruik maken van deze dienst. De telefonist(e) kan een hulpdienst inschakelen als dat nodig is. Op de Franse snelweg kun je ook het nummer 17 van de Franse politie bellen. Zorg dat je aan kunt geven waar je staat (wegnummer, hectometerpaal en richting).
6. Afwijkende regels en verplichtingen
- Zwitserland: hier is het gebruik én bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden.
- Duitsland: in de zogeheten Umweltzones ben je verplicht de auto te voorzien van een milieusticker. De functie voor flitsmeldingen moet op ieder navigatiesysteem zijn uitgeschakeld, dus ook op je mobiele telefoon of tablet.
- Frankrijk: de functie voor flitsmeldingen moet op alle apparatuur zijn uitgeschakeld. Verder ben je verplicht om twee blaastuitjes in je auto te hebben die zijn voorzien van het NF-keurmerk.
- Spanje, Slovenië, Kroatië en Hongarije: in deze landen is een set reservelampjes verplicht.
7. Goed verzekerd op reis, zeker als je buiten de piste skiet
Bekijk goed welke kosten je zorgverzekering in het buitenland dekt en sluit zo nodig een aanvullende reisverzekering af. Doe dat zeker als je buiten de piste gaat skiën, de standaard reis- en zorgverzekeringen dekken dit niet!
8. Vermijd de drukste dagen
Vooral in het weekend is het volgens de verkeersdruktekalenders van de ANWB druk op de wegen van en naar de wintersportbestemmingen. Meer informatie vind je op deze pagina.
9. Milieuzones in buitenlandse steden
Veel Europese steden hebben milieuzones ingesteld. Om de stad in te mogen heb je bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig. Op overtreding staan vaak stevige boetes. Check daarom voor vertrek deze lijst van de ANWB met de betreffende landen en steden en de geldende regels met betrekking tot milieuzones.
10. Elektrisch op vakantie? Wel goed plannen!
Niet ieder land heeft zo’n uitgebreid netwerk van laadstations als Nederland. Ga je met je elektrische auto op wintersport en wil je precies weten waar je in het buitenland kunt laden, kijk dan op chargemap.com of openchargemap.org. Je kunt ook de app van chargemap downloaden (iOS en Android).
Beperkte actieradius
Elektrische auto’s verbruiken als het koud is en als je in de bergen rijdt meer energie dan normaal waardoor je actieradius stevig terugloopt. Soms wel tot de helft! Houd daar rekening mee bij het plannen van je laadstops. Als je accu’s het net niet halen sta je stil en kun je niets.
Vastgevroren stekker
Het komt voor dat de stekker tijdens het laden vastvriest. Is dat het geval, ontdooi hem nooit met warm water (kortsluiting!) maar gebruik een kruik of föhn.
Bij twijfel: bel WagenPlan!
Twijfel je nog over bepaalde zaken of heb je specifieke vragen voordat je met de auto op wintersportvakantie gaat? Neem dan gerust contact op met een van onze leaseadviseurs. Zij helpen je graag verder.