De route naar een emissievrij wagenpark in 2030

Per 2020 is het VN-Klimaatakkoord van Parijs in werking getreden. Dit akkoord streeft naar het beperken van de klimaatopwarming tot 1,5 à 2 graden Celsius. Daarvoor moet de CO2-uitstoot drastisch omlaag. Een van de afgesproken maatregelen voor werkgebonden personenmobiliteit is een wettelijke norm voor werkgevers met 100 of meer werknemers. Hiermee moet de CO2-emissie door werkgebonden personenmobiliteit in 2030 met 1 Mton worden teruggedrongen. Maar ook bedrijven met minder dan 100 medewerkers kunnen een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door vaart te maken met de overstap naar een duurzaam wagenpark.

WagenPlan voert al jaren een actief beleid om de CO2-uitstoot van de leasevloot van haar klanten te voorkomen, te reduceren of (als laatste optie) gratis te compenseren door te herinvesteren in duurzame energieprojecten. Het begeleiden van onze klanten bij de overstap naar een duurzaam wagenpark vormt een belangrijk onderdeel van dit beleid. Wat een duurzaam wagenpark precies inhoudt en wat bedrijven verder kunnen doen om hun zakelijke mobiliteit te verduurzamen lees je hier.

Inhoud

Wat is een duurzaam wagenpark?

De kerngedachte achter een duurzaam wagenpark is het zoveel mogelijk beperken van de CO2-uitstoot en andere nadelige gevolgen van zakelijke mobiliteit voor het milieu. In de meest milieuvriendelijke vorm bestaat een duurzaam wagenpark volledig uit auto’s zonder uitstoot. 100% elektrische auto’s zijn daar op dit moment goed toe in staat. Omdat zo’n volledig elektrisch wagenpark niet voor alle bedrijven haalbaar of wenselijk is, kunnen in de transitiefase voorlopig ook (plug-in) hybride auto’s en zuinige benzineauto’s nog deel uitmaken van een duurzaam wagenpark. Dat biedt meer flexibiliteit en de mogelijkheid om maatwerk te leveren voor individuele medewerkers. Met als doel om uiteindelijk geen uitstoot meer te hebben in de zakelijke mobiliteit. Naast het soort auto, kan ook de manier waarop een auto wordt ingezet een bijdrage leveren aan de verduurzaming van een wagenpark. Denk hierbij aan de inzet van deel- en poolauto’s.

Uitgelicht: de verschillende auto’s in een duurzaam wagenpark

Elektrische auto’s: de meest milieuvriendelijke keuze

Zoals gezegd is het meest duurzame wagenpark een volledig elektrisch wagenpark. Als je alleen laadt met elektriciteit die is opgewekt met hernieuwbare energiebronnen als wind, zon en waterkracht, dan rijd je volledig CO2-neutraal. Maar dat is niet in alle gevallen mogelijk. Wil je precies weten hoe duurzaam elektrisch rijden is, lees dan ons blog: Hoe milieuvriendelijk is elektrisch leasen nu echt?

Laatste ontwikkelingen elektrisch rijden

Door de enorme populariteit van elektrisch rijden, komen er steeds meer innovaties op de markt. Zo zijn er inmiddels speciale banden voor elektrische auto’s die vanwege een lagere rolweerstand de actieradius vergroten. Ook is er rekening gehouden met de grotere slijtage vanwege het hogere gewicht van elektrische auto’s. Daarnaast zie je dat navigatie- en (tracking)systemen steeds meer rekening houden met elektrisch rijden. Zo wordt bijvoorbeeld het verwachte stroomverbruik van een route aangegeven, kun je de meest efficiënte route qua stroomverbruik opvragen of je navigatie afstemmen op de beschikbare laadpunten. Kortom: elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker.

(Plug-in) hybride auto’s: minder CO2-uitstoot dan benzine en diesel

Door ook (plug-in) hybride auto’s op te nemen in een duurzaam wagenpark, creëer je meer mogelijkheden voor medewerkers. Zo zijn medewerkers soms huiverig voor de overstap op 100% elektrisch leasen, bijvoorbeeld vanwege het gebruik van de auto tijdens de vakantie. Niet ieder land beschikt over zo’n fijnmazig laadnetwerk als Nederland. Ook als medewerkers met een aanhanger of veel gewicht in de auto moeten rijden, kan een plug-in hybride een praktisch alternatief zijn voor elektrisch. De mate van duurzaamheid is wel afhankelijk van de laaddiscipline van de berijder.

Concurrentie voor plug-in hybrides

Hybride auto’s krijgen inmiddels stevige concurrentie van de goede en goedkope elektrische auto’s uit Azië. De autoprijzen kruipen steeds dichter naar elkaar toe terwijl alleen elektrische auto’s profiteren van de stimuleringsmaatregelen van de overheid. Daardoor wordt het steeds interessanter om voor elektrisch leasen te kiezen.

Pool- en deelauto’s: duurzaam reizen door te delen

Een poolauto is een (lease)auto van de werkgever waarvan meerdere werknemers gebruikmaken. Het grote voordeel is dat poolauto's doorgaans veel efficiënter worden gebruikt. Hoe meer medewerkers overstappen van leasen naar poolen, hoe minder auto’s je nodig hebt en hoe meer je bespaart op je wagenpark. En omdat je minder auto’s nodig hebt, levert het ook een duidelijk milieuvoordeel op.

Een deelauto is een auto die door meerdere mensen wordt gebruikt. Dat kan een privéauto zijn die een medewerker met anderen deelt of een auto waarvan meerdere mensen via een deelplatform als Snappcar, Greenwheels of MyWheels gebruikmaken. Ook de auto’s van autodeelbedrijf Onze Auto vallen hieronder. Groot voordeel van de deelauto is dat je als werkgever niet hoeft te investeren in de aankoop van een auto of gebonden bent aan een langlopend leasecontract.

Zo start je met het verduurzamen van je wagenpark

Overstappen op een duurzaam wagenpark doe je niet van de ene op de andere dag. Er komt heel wat bij kijken. Hieronder hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet waar je over na moet denken zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

1. Wat is je ambitie?

Een duurzaam wagenpark kan op verschillende manieren worden ingericht. Ga je voor een 100% elektrisch wagenpark of wil je ook plug-in hybrides en/of zuinige benzineauto’s opnemen. Wil je elektrisch rijden mogelijk maken, stimuleren of verplichten? En welke medewerkers komen er wel en welke niet in aanmerking komt voor een elektrische leaseauto. [Kadertekst] Pas je leasenormen aan bij elektrisch leasen Bij het vaststellen van leasenormen voor elektrische auto’s geldt een andere verhouding tussen de autoprijs en de brandstof dan bij benzine- en dieselauto’s. Bij eenzelfde leasebedrag kan een duurdere elektrische auto worden gekozen omdat de brandstof (een stuk) goedkoper is. Zo betaal je bij een leasebedrag van 800 euro bij een benzineauto bijvoorbeeld 500 euro voor de auto en 300 euro voor de benzine, terwijl je bij een elektrische auto 700 euro voor de auto en 100 euro voor de brandstof betaalt*. Wil je elektrisch leasen stimuleren, dan kun het leasenormbedrag voor elektrische auto’s ook iets verhogen.

*Let op! Deze prijs is gebaseerd op informatie uit januari 2022. De prijs kan sindsdien veranderd zijn, waardoor het rekenvoorbeeld niet meer de meest recente verhoudingen in kosten bevat.

2. Kopen of leasen?

Een belangrijke vraag die je bij het verduurzamen van je wagenpark moet beantwoorden is of je gaat kopen of leasen. Voor een goed onderbouwde beslissing moet je de Total Cost of Ownership van een auto in eigendom afzetten tegen de kosten van dezelfde auto in de lease. Dit sommetje is constant in beweging omdat de stimuleringsmaatregelen van de overheid jaarlijks veranderen. Ook de prijzen en prestaties van elektrische en (plug-in) hybride auto’s veranderen voortdurend.

3. Hoe snel wil je overstappen?

Hoe snel je wilt overstappen op een duurzaam wagenpark is afhankelijk van je ambitie en mogelijkheden. Dat spreekt voor zich. Bij de overstap op elektrisch leasen adviseren wij onze klanten bij voorkeur een gefaseerde aanpak en te beginnen met medewerkers die elektrisch rijden omarmen. Zij kunnen de medewerkers die nog niet helemaal overtuigd zijn, als ambassadeurs van elektrisch leasen warm maken voor de overstap. Een andere mogelijkheid is eerst ervaring opdoen met een pilot elektrisch leasen.

Meer weten over de elektrisch rijden pilot? Bekijk het filmpje over de pilot bij Iglo.

Zakelijke laadpalen en laadoplossingen thuis

Voor een succesvolle overstap op zakelijk elektrisch leasen is het installeren van laadpalen thuis en op het werk wenselijk. Houd bij het aanvragen van een laadpaal rekening met langere levertijden door het tekort aan onderdelen en het huidige personeelsgebrek bij de leveranciers.

Meer weten over een zakelijke laadpaal en laadoplossingen voor thuis? Lees ons blog Waarom je niet zonder laadpaal op kantoor kunt.

Duurzame mobiliteit gaat verder dan een duurzaam wagenpark

Overstappen op een duurzaam wagenpark is een goede manier om de CO2-uitstoot van je zakelijke mobiliteit terug te dringen. Het enige nadeel van deze aanpak is dat je daarbij gebonden bent aan de auto. Kijk je strategisch naar de mobiliteit van je bedrijf, dan is er ook behoefte aan vervoersvormen en mobiliteitsoplossingen.

Andere manieren om een meer duurzame mobiliteit te realiseren

Naast het stimuleren van de elektrische auto, hebben overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, ook afspraken gemaakt over andere manieren om onze mobiliteit te verduurzamen. Zoals bijvoorbeeld het stimuleren van deelmobiliteit, het combineren van vervoerssystemen en schoner zakelijk reizen door OV gebruik, meer fietsen en flexibel werken. Door een duurzaam wagenpark te combineren met deze oplossingen kunnen bedrijven de milieubelasting van hun zakelijke mobiliteit verder beperken.

Zes tips om duurzame mobiliteit te stimuleren bij je medewerkers

De inzet van je medewerkers is onmisbaar om de CO2-uitstoot van de zakelijke mobiliteit van je bedrijf maximaal te beperken. Deze zes tips kunnen daarbij helpen:

  1. Bied je medewerkers een mobiliteitsbudget aan
    Met een mobiliteitsbudget bepalen jouw medewerkers zelf hoe zij zakelijk reizen. Dit gaat dus verder dan de leaseauto en omvat alle vormen van vervoer én thuiswerken. Met een mobiliteitsbudget kunnen medewerkers kiezen voor de meest comfortabele, de snelste, de goedkoopste of de meest duurzame vorm van vervoer. Medewerkers betalen hun zakelijke reizen zelf vanuit hun mobiliteitsbudget. Het bedrag dat zij aan het eind van de maand overhouden, krijgen zij netto op hun rekening bijgestort. Een mooie stimulans om minder te reizen.
      
  2. Stimuleer duurzaam reizen met laagdrempelige toegang tot duurzaam vervoer
    Wil je jouw medewerkers uit de auto krijgen, dan is het goed om ze laagdrempelig een meer milieuvriendelijk alternatief te bieden. Bijvoorbeeld door een poolauto bij het bedrijf neer te zetten of het gebruik van een deelauto mogelijk te maken. Een zakelijke OV-chipkaart met OV-fietsabonnement kan het reizen per trein aantrekkelijk maken.

  3. Bied je medewerkers een elektrische leasefiets aan
    Sinds de komst van de elektrische fiets gebruiken steeds meer medewerkers de fiets voor hun woon-werkverkeer. Dat is een stuk goedkoper dan een leaseauto, zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot en is goed voor de gezondheid. Er zijn drie mogelijkheden om het fietsgebruik onder medewerkers te stimuleren:
    • Bied medewerkers een (elektrische) leasefiets aan. Dat kan via WagenPlan. Lees onze blog Leasefiets: nu eenvoudig regelen via MobiPlan van WagenPlan als je hier meer over wilt weten.
    • Bied medewerkers een e-bike of gewone fiets aan via een fietsplan. Welke regels daarvoor gelden lees je in dit artikel.
    • Zet deelfietsen voor algemeen gebruik neer bij jouw bedrijf.
            
  4. Stimuleer samen reizen
    Veel medewerkers willen best carpoolen maar weten niet met wie. Zeker bij grotere bedrijven weten ze vaak niet wie bij hen in de buurt wonen. Bedrijven kunnen carpoolen stimuleren, bijvoorbeeld door een online carpool platform op hun intranet beschikbaar te stellen.
       
  5. Bevorder duurzaam rijgedrag
    Of het nu gaat om een volledig elektrische auto, een (plug-in) hybride auto of een auto met een verbrandingsmotor, het rijgedrag van de bestuurder beïnvloedt de CO2-uitstoot en andere milieuprestaties van je auto. Wil je weten hoe jouw medewerkers hun rijgedrag kunnen aanpassen? Hier een aantal tips zuiniger en schoner rijden: 
    • Schakel al tussen de 2000 en 2500 toeren naar een hogere versnelling
    • Rijd zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid
    • Houd voldoende afstand, kijk vooruit en anticipeer op wat het overige verkeer doet
    • Korte stop, motor uit
    • Vermijd energieverspillers zoals de airco en haal dakkoffers na de vakantie direct van de auto
    • Controleer maandelijks de bandenspanning
          
  6. Stap over op een mobiliteitskaart
    Met een mobiliteitskaart kunnen medewerkers gebruikmaken van alle vormen van zakelijk vervoer. En werkgevers kunnen per individuele medewerker bepalen welke vervoermiddelen zij voor hun zakelijke ritten mogen inzetten. Het is daarmee bij uitstek geschikt om flexibele duurzame mobiliteit mogelijk te maken voor medewerkers met een mobiliteitsbudget. De registratie, budgettering, declaratie en verrekening zijn grotendeels geautomatiseerd via een handige app, mobiliteitskaart en webportal. Dat betekent minder reisadministratie en kosten voor de organisatie én medewerkers. Lees in dit blog: zeven redenen voor het aanbieden van een mobiliteitskaart.

 

Whitepaper | Duurzaam wagenpark | laat kosten dalen

Eén partner voor de overstap op duurzame zakelijke mobiliteit

Bedrijven die hun medewerkers de mogelijkheid willen geven om verschillende vervoersmiddelen te combineren, doen er goed aan te kiezen voor een partner die alles in huis heeft. Want zelf afspraken maken met al die verschillende vervoersaanbieders kost veel tijd. WagenPlan heeft goede afspraken gemaakt met alle betrokken en biedt één loket waar je alles kunt regelen. Van een leaseauto of -fiets tot het OV, van deelauto's en -scooters tot poolauto’s. En met de MobiPlan mobiliteitsoplossing heb je in een keer toegang tot alle soorten zakelijk vervoer en wordt de administratie van alle zakelijke reizen grotendeel automatisch afgehandeld.

Meer weten over het verduurzamen van je zakelijke mobiliteit?

Als het goed is heb je inmiddels een helder beeld van de verschillende mogelijkheden waarmee je de zakelijke mobiliteit van jouw bedrijf kunt verduurzamen. Heb je na het lezen nog vragen of opmerking, dan staan onze mobiliteitsadviseurs voor je klaar. Je kunt ook contact opnemen voor een vrijblijvend adviesgesprek.