Wagenparkbeheerder is jouw leaseregeling nog actueel?
Controleer jij als wagenparkbeheerder of je leasebudgetten nog concurrerend zijn? Zijn je leasebudgetten nog concurrerend? En zijn er nog (verborgen) kosten waarop je kunt besparen? Met de praktische tips in deze blogpost krijg je een antwoord op deze vragen en nog veel meer. We laten zien aan welke knoppen je in je leaseregeling kunt draaien om meer rendement uit je mobiliteit te halen.
1. Stel passende leasebudgetten vast
Wat hebben mijn medewerkers nodig om hun werk goed uit te voeren? Neem deze vraag als uitgangspunt bij het vaststellen van de verschillende leasecategorieën. Bedenk wel dat de ontwikkelingen snel gaan: een auto met de voorzieningen van 5 jaar geleden, kan inmiddels verouderd zijn.
2. Indexeer je leaseregeling regelmatig
Een goede leaseregeling is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde die bepalend kan zijn bij de keuze voor een werkgever. Maar een leaseregeling is geen statisch gegeven. Indexeer je niet, dan versobert je leaseregeling.
3. Kies de optimale leasetermijn
Hoe langer de termijn van je leasecontract, hoe lager je maandelijkse kosten. Maar er zijn ook ontwikkelingen die om flexibiliteit vragen: flexibilisering arbeidsmarkt, veranderende mobiliteitsbehoefte en anticiperen op elektrisch rijden. Short lease of flex lease of een combinatie van lang- en kortlopende contracten kan dan een betere keuze zijn.
4. Bespaar op brandstofkosten
Afhankelijk van waar je tankt, kun je tot wel 15 cent per liter op je brandstofkosten besparen. Vooral langs de snelweg betaal je de hoofdprijs. Ook premium benzine en diesel zijn vaak een stuk duurder. Met de instellingen van de tankkaart kun je bepalen waar je medewerkers tanken.
5. Neem elektrisch rijden op in je autoregeling
Elektrische auto’s passen vanwege de hoge aanschafprijs vaak niet binnen de bestaande autoregeling. Tackel dit door een leasebudget inclusief brandstof te hanteren. En maak afspraken over de aanleg en overige kosten van een laadpaal thuis, over de plek waar geladen mag worden en de verrekening van de laadkosten.
6. Kies voor een merkenbeleid
Het samenstellen van je wagenpark uit één merk is veelal goedkoper dan als je meerdere merken combineert. Hoe groter je wagenpark, hoe meer bonussen of korting je (via de leasemaatschappij) kunt regelen bij de importeur of dealer.
7. Maak goede afspraken over privékilometers
Overschrijding van het aantal privékilometers kan een behoorlijke kostenpost zijn. Leg je er in je autoregeling niks over vast, dan draai je als werkgever voor de extra kosten op. Maak dus goede afspraken en leg ze vast in je autoregeling.
8. Kosten besparen door slim te plannen
Zeker medewerkers die op uurbasis bij klanten werken, kunnen door slim te plannen veel kosten besparen. De tijd die zij bij een garage verspillen, kunnen ze immers niet in rekening brengen. Het slim plannen van onderhoud , beurten en bandenwissels, voorkomt verlies van declarabele uren. Maar ook met de keuze voor een garage in de buurt kun jij als wagenparkbeheerder veel besparen.
9. Denk goed na over vervangend vervoer
Is vervangend vervoer die eerste 24 uur wel nodig? De meeste auto’s geven ruim van tevoren een seintje dat ze naar de garage moeten. Je medewerkers kunnen zo’n beurt dus goed inplannen. Het is wel verstandig om vervangend vervoer in het buitenland in het leasecontract op te nemen voor medewerkers die voor hun werk de grens over moeten.
10. Eigen risico: afkopen of niet?
Zeker bij een groot wagenpark kan het afkopen van het eigen risico een prijzige keuze zijn: afkopen doe je niet per contract maar in een keer voor alle contracten. Beter is het om te streven naar de minimalisering van het aantal schadegevallen en met je leasemaatschappij afspraken te maken over de hoogte van het eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager het leasetarief.
11. Spreek medewerkers aan op hun eigen verantwoordelijkheid
Anticiperend rijden, tijdig remmen, in een zo hoog mogelijke versnelling rijden en je bandenspanning in de gaten houden. Dat scheelt al snel zo’n 10% op de brandstofkosten en is beter voor het milieu. Je kunt het niet afdwingen, maar wel stimuleren door medewerkers te belonen die hun verantwoordelijkheid nemen.
Zelf aan de slag met je leaseregeling? Download ons gratis e-book
Wil je meer informatie over de optimalisatie van je leaseregeling? Download dan ons e-book Is je leaseregeling nog wel actueel? Hierin hebben wij de 11 bovenstaande punten nader uitgewerkt zodat je er eenvoudig zelf mee aan de slag kunt gaan.