Een leasecontract van 5 jaar of toch liever shortlease?
Hoe langer de termijn van je leasecontract, hoe lager je maandelijkse kosten. Logisch, het leasebedrag bestaat voor een groot gedeelte uit de afschrijving van de auto. Bij een langere leaseperiode worden deze kosten verspreid over een langere periode. Vandaar dat shortlease per maand duurder is. Of toch niet? Zijn er ook situaties waarin je beter voor shortlease kunt kiezen?
1. Flexibilisering arbeidsmarkt vraagt om flexibele leasecontracten
Wat je ziet is dat organisaties steeds flexibeler georganiseerd zijn en een flexibel personeelsbestand hebben met veel kortlopende arbeidscontracten. Het afsluiten van een contract met een langere looptijd kan dan niet gewenst zijn. Het inzetten van een leasecontract met een looptijd, die evenredig loopt aan het arbeidscontract van de medewerker is hier een goede oplossing.
Flexibel wagenpark
Ik merk dat vooral detacherings- en projectbureaus goed inspelen op de flexibilisering. Niet verwonderlijk, flexibiliteit is de essentie van hun bestaan en daar hoort een flexibel wagenpark bij. Voor dit soort bedrijven wegen de hogere maandelijkse kosten voor een shortlease contract op tegen het risico om een langlopend contract vroegtijdig te moeten beëindigen. Een van mijn klanten, detacheerder FTE, heeft haar wagenpark al geruime tijd flexibel ingericht.
2. Anticiperen op elektrisch rijden
Je ziet dat de ontwikkeling van elektrische auto’s duidelijk in een stroomversnelling zit. Zo is het aanbod van nieuwe modellen elektrische auto’s in 2017/2018 een stuk groter dan de voorgaande jaren en timmeren de automerken stevig aan de weg. Zo kwam Volvo dit jaar als eerste met zeer ambitieuze plannen om per 2019 alle modellen volledig - of toch op z’n minst gedeeltelijk - elektrisch aan te bieden. Daar word ik echt blij van.
Elektrisch rijden heeft de toekomst
Wil je als bedrijf inhaken op deze snelle ontwikkelen, echter heb je nog twijfels? Een shortlease constructie geeft je de kans kennis te maken met het volledig elektrisch rijden. De overstap in de toekomst wordt des te makkelijker zo.
3. Veranderende mobiliteitsbehoefte
Onze mobiliteitsbehoefte verandert snel: we werken steeds meer vanuit huis, overleggen via Skype en voor afstanden tot 15 km nemen we steeds vaker de elektrische fiets. Dit zie ik bij vrijwel al mijn klanten. Misschien merken ze het nu nog niet, maar deze ontwikkelingen hebben zeker gevolgen voor het aantal leaseauto’s dat hun bedrijf straks nodig heeft. Wil je de komende 5 jaar niet vastzitten, dan is shortlease of flexlease zeker het overwegen waard.
3 Tips om de kosten van shortlease onder controle te houden
Hoe je het ook wendt of keert, de kosten voor shortlease of flexlease zijn altijd hoger dan langere leasecontracten. Toch zijn er manieren om deze hogere kosten te drukken.
1. Re-lease of occasion lease
In veel gevallen zetten we second drive (occasion lease) auto’s in om de kosten te drukken. Dit zijn jong gebruikte auto’s die uit de lease komen. Omdat de kop eraf is, zijn deze occasions stukken voordeliger in de lease. Weliswaar geen bolide uit de showroom maar wel een perfect onderhouden auto met een volledige onderhoudshistorie waar je voor 100% op kunt vertrouwen.
2. Kies een ander merk of model
Hoewel medewerkers het waarschijnlijk zien als een verkapte bezuinigingsmaatregel, kun je met goedkopere merken en modellen de hogere kosten voor flexibiliteit beperken. Het spreekt voor zich dat je voor een goedkoper merk of model een lager leasebedrag betaalt. Ik denk dat je dit zeker aan je medewerkers uit kunt leggen.
3. Lever leaseauto’s niet te snel in
Moet je een leaseauto toch voor het einde van het contract inleveren, kijk dan eerst of je de auto ook op een andere manier in kunt zetten. Houd hem bijvoorbeeld achter de hand voor de nieuwe medewerker die over 3 maanden begint of zet hem in als deelauto. Dan zie je meteen of een permanente deelauto interessant is voor jouw bedrijf.
Meer weten over de mogelijkheden van shortlease voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met mij of met 1 van mijn collega's.