5 Veelgestelde vragen over mobiliteitsregelingen (en de antwoorden)

31 oktober 2022
5 Veelgestelde vragen over mobiliteitsregelingen (en de antwoorden)

Duurzaam zakelijk reizen, tevreden medewerkers en grip op je mobiliteitskosten. Met een succesvol mobiliteitsbeleid maak je als organisatie het verschil. Wil je een duurzame mobiliteitsregeling maar zijn er nog onduidelijkheden? Lees deze 5 veelgestelde vragen.

1. Wat is een mobiliteitsregeling?

De meeste organisaties hebben een mobiliteitsregeling, ook wel een mobiliteitsbeleid, mobiliteitsplan of autoregeling genoemd. Daarin staat hoe medewerkers van en naar werk komen en hoe dit wordt bekostigd. Denk bijvoorbeeld aan een leaseauto, een auto-abonnement, een fiets van de zaak, een OV-kaart of een mobiliteitsbudget. Soms zitten daar ook nog financiële en fiscale voordelen aan voor je medewerkers. In een mobiliteitsregeling komt dat dus allemaal samen. Het is het vertrekpunt voor medewerkers die mogen kiezen voor een voertuig, budget of een combinatie daarvan. 

2. Hoe zorg je voor een aantrekkelijke mobiliteitsregeling?

Het is goed om eerst na te denken over wat je precies wilt bieden en wat je ermee probeert te bereiken als organisatie. Dat kan lastig zijn, maar een mobiliteitsadviseur kan helpen door mee te denken en te adviseren. Vaak wordt er te makkelijk over gedacht. Het raakt alle medewerkers in het bedrijf en mobiliteit is een belangrijk onderwerp. Als het niet goed geregeld is, kan dat heel vervelend zijn. Daarnaast wil je medewerkers motiveren om gebruik te maken van de verschillende mogelijkheden. Door te zeggen dat ze bijvoorbeeld alleen maar een grijze of zwarte auto mogen kiezen van een bepaald merk, maak je het niet per se aantrekkelijker. Mensen vinden het fijn om echt de keuze te krijgen. Het is van belang om medewerkers goed te informeren over waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt. Het helpt als er dan goed is nagedacht over het mobiliteitsplan.

MobiPlan informatiebrochure aanvragen

3. Hoe start je met een mobiliteitsregeling?

Het is goed om eerst te kijken naar je doelen en visie vanuit het bedrijf. Wat vind je nou echt belangrijk? Dat moet eerst gekaderd en getrechterd worden. Daarnaast is het ook belangrijk om te onderzoeken waar behoefte aan is door in gesprek te gaan met de directie en met medewerkers. Als dat gedaan is, kan een mobiliteitsadviseur je verder helpen en adviseren.

4. Hoe verduurzaam je je mobiliteitsregeling?

Als je in je mobiliteitsregeling ook duurzame keuzes wilt meenemen, is het slim om te kijken wat de duurzaamheidsdoelstellingen zijn. Wil je bijvoorbeeld minder CO-uitstoot door een werknemer te stimuleren om eerder voor de trein te kiezen dan voor het vliegtuig? Ga je voor een complete duurzame mobiliteitsoplossing of bied je vooral elektrisch leasen aan en geef je geen aandacht aan andere duurzame oplossingen? Het is ook belangrijk om daadwerkelijk te faciliteren in de duurzame opties, maar dat niet alleen. Stimuleer medewerkers ook om te kiezen voor duurzamer reizen. Het motiveert niet als je bijvoorbeeld de auto per kilometer vergoedt, maar je het fietsen niet beloont. Lees de 7 stappen voor een duurzame mobiliteitsregeling hier.

5. Wat is het verschil tussen een mobiliteitsvergoeding en mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsvergoeding is een vergoeding per gemaakte reis, waarbij iedere kilometer wordt gecompenseerd. Werknemers mogen hierbij zelf bepalen welk vervoersmiddel zij gebruiken. Een nadeel is dat het soms moeilijk vooraf te zeggen is hoeveel kilometers er voor zakelijk reizen zullen worden gemaakt. Daarom zie je vaak verschillende eindbedragen op de factuur en is veel nacalculatie nodig.

Bij een mobiliteitsbudget wordt vooraf een vast bedrag vastgesteld. Het voordeel? Het budget is goed te berekenen, in tegenstelling tot een vergoeding. Als een werknemer een deel van het mobiliteitsbudget niet heeft gebruikt voor duurzame vervoersmiddelen, dan gaat dit weer terug in het budget. Wat uiteindelijk overblijft, wordt aan het einde van de maand of het jaar uitgekeerd. Lees hier meer over het verschil tussen de mobiliteitsvergoeding en mobiliteitsbudget.

Ben je benieuwd naar hoe een duurzame en toekomstbestendige mobiliteitsregeling voor je organisatie er uit kan zien? Onze mobiliteitsadviseurs helpen je graag op weg! Met de alles-in-een mobiliteitsoplossing MobiPlan bijvoorbeeld.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties