Een auto leasen of kopen? Wat levert jou het meeste rendement op?

8 mei 2017
Een auto leasen of kopen? Wat levert jou het meeste rendement op?

Als je als ondernemer een auto wilt aanschaffen, is er aan opties geen gebrek. Je kunt een auto kopen of leasen, en dat kan bovendien op verschillende manieren. Door al deze opties is het soms lastig te bepalen wat nu het voordeligst is. Er bestaat immers geenhandboek voor. We helpen je graag een handje door je door de belangrijkste informatieheen te gidsen. 

Auto kopen of leasen?

Heb je voldoende financiële middelen om een auto te kopen en wil je graag lang rijden met dezelfde auto, zodat je bijvoorbeeld je investering over een langere periode afschrijft en wellicht de laatste jaren afschrijvingsvrij rijdt. Dan is kopen wellicht de beste keuze. Bij kopen zijn de maandkosten in het begin hoog. Deze kosten zwakken op termijn af, maar de reparatie, onderhouds -en bandenkosten stijgen waardoor er een extra reservering in het budget opgenomen moet worden. 

Houd je liever je geld op zak voor toekomstige uitgaven, wil je geen (onverwachte) kosten voor bijvoorbeeld onderhoud? En vind je het geen probleem om voor een lange periode een vast bedrag per maand te betalen? Dan biedt leasen wellicht uitkomst. Bij lease worden de reparatie, onderhouds- en bandenkosten meegenomen in de maandbedragen. Dit is dus makkelijker budgetteerbaar dan wanneer je een auto koopt.  

Leasen: welke vorm past bij mij? 

Heb je eenmaal het besluit genomen om te leasen, dan is daarmee nog niet alles gezegd.Want welke vorm kies je? Strikt genomen zijn er drie manieren om te leasen: operational lease, financial lease en private lease. Hierbinnen zijn verschillende variaties mogelijk.  

1. Operational lease 

Operational lease, lijkt op huren. Je doet dit echter voor langere tijd, tussen de één en vijfjaar. Gedurende deze tijd rijd je een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Aan heteind van de contractperiode lever je de auto weer in en kun je eventueel een nieuw contractaangaan, waarbij je weer een nieuwe auto uitkiest. Afhankelijk van de aanbieder zitten in ditcontract wel of geen serviceopties zoals vervangend vervoer of onderhoud en reparatie. Bijhet vergelijken van verschillende aanbieders is het dus van belang dat je goed kijkt welkeopties er wel of niet het contract zitten. Bij WagenPlan is het standaard servicepakketvoor operational leasebehoorlijk uitgebreid. En kun je er voor kiezen om wel of niet gebruik temaken van deze opties. Uiteraard wordt dat dan weer verrekend in je leasetarief. 

2. Financial lease 

Ook bij deze vorm van leasen betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uitaflossing op de financiering en rente. Bij financial lease wordt de auto uiteindelijk jeeigendom. Dit gebeurt na een afgesproken periode. Tijdens deze periode staat de auto op jebalans, en aan het einde ervan betaal je het resterende bedrag aan de leasemaatschappij. 

Componenten als reparatie, onderhoud, banden, houderschapsbelasting en verzekering zijnhierbij niet inbegrepen. 

3. Private Lease 

Private Leaseneemt steeds meer in populariteit toe. Vooral voor de particuliere markt is ditin veel gevallen een zeer interessante vorm van leasen. In feite om dezelfde reden alshierboven is vernoemd. Je beschikt over een hagel nieuwe auto die op jouw naam staat. Hierdoor vindt er een BKR toetsing en registratie plaats. Bij private lease betaal je een vastmaandbedrag en zonder voorfinanciering. Fiscaal gezien is er voor ondernemers wel eenverschil ten opzichte van zakelijk autolease. 

Bij zakelijke lease mag je (indien van toepassing) de btw terugvorderen en kun je deautokosten zakelijk opvoeren zodat de winst van je bedrijf verlaagd wordt en je minderbelasting betaalt. 

Bij private lease sluit je het leasecontract af als privé persoon. Je betaalt daarom geen bijtelling voor het privé gebruik van de auto. En uiteraard kun je de BTW niet verrekenen. Daar staat tegenover dat je je zakelijke kilometers kunt declareren. Het verschilt dusper situatie en per ondernemer wat de meest verstandige financieringsvorm is. 

Als variant op operational of financial lease zijn er nog twee interessante varianten mogelijk: 

1. Flexibele/shortlease 

Heb je voor een korte periode een auto nodig? Bijvoorbeeld voor een medewerker die eenbepaalde tijd in dienst is. Dan is shortlease waarschijnlijk interessant. Voor een vasteperiode, met een minimum van 3 maanden en een maximum van 12 maanden lease je eennieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Meestal betaal je voor dezelfde auto meerper maand, maar ben je niet gebonden aan een langere periode. 

Op deze paginalees je meer over de mogelijkheden en voordelen van shortlease. 

2. Occassionlease 

‘Ocassions’ zijn auto’s die al eerder zijn geleased en jonger dan twee jaar zijn. Omdat zij al 
enige kilometers op de teller hebben staan en de hoge afschrijving gepasseerd zijn, profiteerje hiermee van lage leasetarieven. Maar vooral ook van het (lagere) bijtellingspercentagedat nog van toepassing is op deze auto. Op een PHEV uit bijvoorbeeld 2015 zit namelijk noghet gunstige bijtellingspercentage van 7%.  

Zo Profiteer je nog steeds van de lage bijtelling ->Lees meer 

Een ander voordeel van occassion lease is dat je snel kunt beschikken over je auto. Het loontdaarom de moeite om bij je leasemaatschappij te informeren welke occassions zij nog opvoorraad hebben staan. Bij WagenPlan noemen we deze oplossing ‘Second drive’. 

Wil je meer weten over Second driveen welke modellen wij op voorraad hebben? Neem dangerust vrijblijvend contact op met onze mobiliteitsadviseurs via: T (055) 579 82 23 of mail naar info@wagenplan.nl

 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties