Duurzaam en elektrisch leasen bij WagenPlan
Met elektrisch leasen kies je voor een toekomstbestendige en milieuvriendelijke mobiliteitsoplossing, zonder in te leveren op comfort en flexibiliteit.
- Persoonlijk advies over duurzaam beleid en autokeuze
- Verminder jouw CO2- uitstoot
Waarom duurzaam of elektrisch leasen?
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook voor jouw bedrijf. Klanten en medewerkers verwachten steeds vaker dat je aandacht besteedt aan de CO₂-footprint van je onderneming. Minder reizen is vaak het beste, maar sommige ritten blijven nodig. Met elektrisch leasen kun je die ritten maken op een verantwoorde manier, terwijl je de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert. Elektrisch rijden laat bovendien zien dat jouw bedrijf duurzaamheid serieus neemt.
Het aanbod van elektrische voertuigen (EV’s) groeit snel, net als het aantal laadvoorzieningen. Bovendien verbeteren accutechnologieën continu: accu’s hebben een langere levensduur, kunnen sneller opgeladen worden en bieden een steeds grotere actieradius;
Over de gehele levensduur heeft een EV vaak lagere kosten dan een auto met een verbrandingsmotor. Denk aan minder onderhoud, geen brandstofkosten en dalende aanschafprijzen. Daarnaast is de milieubelasting van een EV aanzienlijk lager, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor het imago van je bedrijf. Elektrisch leasen is daarmee niet alleen een duurzame keuze, maar ook een slimme investering voor de toekomst.
Elektrische voertuigen
2024: Het bijtellingstarief is 16% over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde. Voor bedragen daarboven geldt 22% bijtelling.
2025: Het tarief stijgt naar 17% over de eerste €30.000, terwijl 22% blijft gelden voor bedragen boven dit bedrag. Dit is het laatste jaar waarin een verlaagd tarief geldt; vanaf 2026 geldt 22% over de volledige cataloguswaarde van een elektrische auto. Het is dus voordelig om in 2025 nog een elektrische auto te leasen, zodat je kunt profiteren van lagere tarieven.
Brandstofauto's
Voor auto’s met een verbrandingsmotor blijft de bijtelling in 2024 en 2025 22% van de cataloguswaarde.
CO₂-registratieplicht: wat betekent dit voor jouw bedrijf?
Vanaf 1 juli 2024 zijn bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht om jaarlijks te rapporteren over de CO₂-uitstoot van hun zakelijke en woon-werkverkeer. Hoewel je de uitstoot niet zelf hoeft te berekenen, moet je wel zorgvuldig de gemaakte kilometers registreren, inclusief het vervoermiddel en de brandstofsoort. Deze registratieplicht maakt deel uit van een breder pakket aan klimaatmaatregelen van het kabinet.
Waarom is er een CO₂-registratieplicht?
De CO₂-registratieplicht is ingevoerd om de uitstoot van zakelijke mobiliteit terug te dringen en bij te dragen aan de klimaatdoelen voor 2030. Het kabinet streeft naar een CO₂-reductie van ten minste 55% ten opzichte van 1990. Voor zakelijke mobiliteit betekent dit een vermindering van 1,5 Megaton. Door inzicht te geven in de huidige uitstoot wil het kabinet bedrijven stimuleren om duurzamere keuzes te maken en maatregelen te nemen.
Wat moet je registreren?
Als werkgever ben je verplicht om de volgende zaken vast te leggen:
- Het aantal gereden kilometers voor zakelijke doeleinden;
- Het type vervoermiddel dat wordt gebruikt;
- De brandstofsoort van het vervoermiddel.
Deze registratieplicht geldt voor alle vormen van zakelijk vervoer, zoals auto’s, openbaar vervoer en taxi’s.
De CO₂-registratieplicht biedt de volgende kansen voor ondernemers:
- Inzicht krijgen in de uitstoot: Bedrijven worden gedwongen om de uitstoot van hun mobiliteit te evalueren en hierop actie te ondernemen;
- Verduurzaming van mobiliteit: Dit kan leiden tot een vergroening van het wagenpark en toekomstbestendige keuzes;
- Kostenimpact: Hoewel verduurzaming investeringen vraagt, kan het inzicht in mobiliteit juist ook helpen om kosten efficiënter te beheren en zelfs te verlagen.
Hoe kan WagenPlan helpen?
Het verminderen van je CO₂-uitstoot is niet alleen een verplichting, maar ook een stap richting een duurzamere toekomst. Met een oplossing zoals MobiPlan wordt het eenvoudig om de verplichte registraties bij te houden en maatregelen te nemen om je uitstoot te verminderen.
Wil je weten wat de CO₂-registratieplicht voor jouw bedrijf betekent?
Elektrische auto opladen
Laden is voor veel mensen nieuw, en onbekendheid kan zorgen voor laadangst: de vrees om het volgende laadpunt niet te halen of niet aan te komen op bestemming. Door je goed te verdiepen in de laadmogelijkheden verdwijnt deze angst snel. In Nederland kun je kiezen uit publieke laadpunten of thuislaadpunten.
Publieke laadpunten (AC en DC):
- AC-laden (wisselstroom): De meest gangbare manier, vaak beschikbaar in stadscentra en parkeergarages. Een laadpunt van 11 kW laadt een batterij van 50 kWh op in 4 tot 5 uur;
- DC-laden (gelijkstroom): Snelladers langs snelwegen kunnen een batterij in 10-40 minuten tot 80% opladen. Dit is ideaal voor lange afstanden, maar wel duurder dan AC-laden.
Thuislaadpunten:
- De meest comfortabele optie. Met een eigen AC-laadpunt (wisselstroom) kun je voordelig laden tegen je reguliere energietarief. Slimme laadoplossingen maken automatische verrekening van kosten mogelijk, handig voor zakelijke ritten.
Thuisladen
Kosten en installatie van thuisladen Het installeren van een laadpunt thuis brengt eenmalige kosten met zich mee, afhankelijk van de benodigde aanpassingen in je meterkast en de afstand tot je auto. Heb je een 3-fase aansluiting nodig? Dan kan dit worden geregeld via je netbeheerder. Na installatie kun je profiteren van lagere laadkosten en slimme functies, zoals automatische kostenverrekening.
Hulp nodig met de installatie van een thuislaadpaal? Of meer weten over de thuislaadvergoeding?