De mobiliteit van je organisatie transformeren? Dat kan met deze 5 tips voor kostenbesparing

24 augustus 2020
De mobiliteit van je organisatie transformeren? Dat kan met deze 5 tips voor kostenbesparing

COVID-19 heeft onze wereld behoorlijk op z’n kop gezet. Hoewel de gevolgen stevig zijn, inspireert de crisis ons ook tot vernieuwing en verandering. Dat geldt zeker voor onze zakelijke mobiliteit. 

We weten het al langer: zakelijke mobiliteit moet anders. Slimmer, duurzamer én beter aansluitend op de behoeften van onze medewerkers. En hoewel verschillende partijen in Nederland al jaren hun best doen om thuiswerken, minder files, minder CO2-uitstoot en meer flexibiliteit te realiseren, kwamen deze initiatieven nooit echt van de grond. Tot de coronacrisis. Wat eerst onmogelijk leek, gebeurde nu min of meer vanzelf.

De trends die zakelijke mobiliteit voorgoed veranderen

De laatste maanden zien wij een aantal trends ontstaan, waarvan er vijf in ieder geval voor een blijvende verschuiving in onze zakelijke mobiliteit zullen zorgen: 

1. Thuiswerken is volwassen geworden

Door het gedwongen thuiswerken is de kennis en bereidheid om door middel van e-working door te blijven werken enorm vergroot. Onderzoeken van Intermediair en De Nationale Vacaturebank wijzen uit dat zeker de helft van de ondervraagden verwacht ook na de coronacrisis nog veel thuis te werken.

2. Medewerkers bepalen graag zelf hoe ze zakelijk reizen 

Flexibiliteit en autonomiteit zijn de toverwoorden als het gaat om zakelijk reizen. Medewerkers willen zelf bepalen hoe zij reizen. Niet alleen om files en grote mensenmassa’s te vermijden, maar ook voor meer balans in werk- en privéleven. En iedereen vult die behoefte anders in. 

3. Focus op CO2-verlaging

Door het stilvallen van de economie en de sterke vermindering van het autoverkeer kreeg de natuur weer de ruimte. Nu we met eigen ogen hebben gezien wat minder vervuiling betekent, willen we dit het liefst zo houden. Dat betekent dat we zakelijk minder en bewuster zullen gaan reizen. 

4. Organisaties willen wendbaarder zijn 

De wendbaarheid van organisaties wordt in grote mate belemmerd door te hoge vaste lasten, zoals huisvesting en traditionele zakelijke mobiliteit. Die is namelijk gebaseerd op leaseauto’s: een langlopende en grote financiële verplichting. Bedrijven die hun traditionele autoregeling door een flexibele mobiliteits- en e-workregeling vervangen, slaan twee vliegen in een klap: minder langlopende leasecontracten én een lager aantal werkplekken op kantoor. 

5. Bij aantrekkelijk werkgeverschap hoort een mobiliteitsbudget

In een paar jaar is het percentage werkgevers die hun medewerkers een mobiliteitsbudget aanbiedt gestegen van 20 naar 29 procent. De belangrijkste drijfveer daarachter is dat de medewerker meer flexibiliteit wil. 

Kosten besparen en je zakelijke mobiliteit verduurzamen

De oplossingen voor jouw zakelijke mobiliteit

Wil je de huidige problemen het hoofd bieden én voorbereid zijn op de toekomst, moet je naar de korte en lange termijn kijken. Door op korte termijn op kosten te besparen, maak je ruimte voor structurele oplossingen op de lange termijn. 

Korte termijn: kosten besparen

Met een aantal eenvoudige maatregelen bespaar je zonder al te veel moeite al snel duizenden euro’s per jaar op het gebied van zakelijke mobiliteit. 

  1. Vraag om herberekening van leasecontracten
    Nu we meer thuiswerken, rijden jouw medewerkers waarschijnlijk minder kilometers dan in het leasecontract is vastgelegd. Door een herberekening van deze contracten kan het maandbedrag worden aangepast.
  2. Verleng bestaande leasecontracten
    In plaats van een nieuw leasecontract aan te gaan, kun je ook een bestaand contract verlengen. Je legt je daarbij voor een kortere periode vast, waardoor je veel flexibeler bent.
  3. Kies voor Second Drive leaseauto’s in je wagenpark
    Naast het verlengen van bestaande leasecontracten kun je ook kosten besparen door even geen nieuwe leaseauto’s te bestellen. Lease in plaats daarvan een occasion.
  4. Bespaar op brandstof
    Afhankelijk van waar je tankt, kun je tot wel 15 cent per liter op je brandstofkosten voor diesel en benzine besparen.
  5. Stap over van vaste naar flexibele reiskosten
    Van OV-abonnement naar mobiliteitskaart bijvoorbeeld, of van van vaste reiskostenvergoeding naar kilometerdeclaraties.

Transformeer je mobiliteitsbeleid voor de lange termijn

De wens om meer thuis te werken, een groeiend milieubewustzijn en de behoefte aan flexibelere oplossingen voor zakelijke mobiliteit vormen een vruchtbare voedingsbodem voor de transformatie van ons mobiliteitsbeleid. Wil je structurele veranderingen doorvoeren, dan is het nu tijd om in actie te komen. Daarbij kun je je het beste focussen op de volgende pijlers:

  1. Zet in op delen
    Het klinkt misschien cliché, maar delen is het nieuwe hebben. Het inzetten van een deelauto is dan ook een goed plan. Dat kan op verschillende manieren.
  2. Kies voor duurzaam
    De inzet van volledig elektrische auto’s is niet alleen goed voor het milieu en je imago, ook steeds meer medewerkers vragen erom.
  3. Ga voor flexibiliteit
    Denk hierbij aan een leaseregeling gecombineerd met een mobiliteitsbudget, of alleen een persoonlijk mobiliteitsbudget.
  4. Kies voor maatwerk
    Zorg dat het mobiliteitsbeleid individuele oplossingen - per functie(groep) of rol - mogelijk maakt, zodat je in kunt spelen op de mobiliteitsbehoefte van je medewerkers. 

Van leaseregeling naar mobiliteitsregeling: een ingewikkelde puzzel

De meeste bedrijven hebben nu nog een lease- of autoregeling. Wil je deze omzetten naar een bredere en meer flexibele mobiliteitsregeling, houd dan rekening met de mobiliteitsbehoefte van je gehele organisatie én met die van je afzonderlijke medewerkers. 

De invulling kan per functiegroep of medewerker verschillen. Het samenstellen van een toekomstbestendig mobiliteitsbeleid dat aan alle individuele wensen tegemoetkomt, is een ingewikkelde puzzel. Want hoe bepaal je bijvoorbeeld de mobiliteitsbehoefte van je individuele medewerkers en hoe houd je grip op de kosten? 

Wil je een succes maken van duurzame mobiliteit binnen jouw organisatie, dan raden wij je aan eerst het e-book ‘De mobiliteit van je organisatie transformeren? Nú is de tijd om door te pakken!’ te downloaden. 

In dit e-book gaan we dieper in op:

  • Waarom het nu de tijd is om zakelijke mobiliteit opnieuw in te richten.
  • Hoe je op korte termijn de kosten van je zakelijke mobiliteit verlaagt.
  • Hoe je de transformatie naar een toekomstbestendig mobiliteitsbeleid het beste aanpakt.

Download direct het e-book! 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties