Deze 5 trends gaan onze (zakelijke) mobiliteit blijvend veranderen

26 juli 2021
Deze 5 trends gaan onze (zakelijke) mobiliteit blijvend veranderen

Covid-19 heeft onze wereld behoorlijk op z’n kop gezet. Hoewel de gevolgen stevig zijn, heeft de crisis ons ook geïnspireerd tot innovatie en verandering. Dat geldt zeker voor onze zakelijke mobiliteit. Waar de verschillende partijen in Nederland al jaren hun best voor doen - thuiswerken, minder files, minder CO2-uitstoot en meer flexibiliteit - werd nu in no time geregeld. Wat eerst niet kon, kan nu wel.

Hoewel Covid-19 een belangrijke katalysator is geweest om de ontwikkelingen te versnellen, was de voedingsbodem voor verandering al langere tijd aanwezig. Hieronder lees je welke ontwikkelingen de noodzakelijke transformatie van onze zakelijke mobiliteit stimuleren.  

Welke ontwikkelingen zien we? 

1. Medewerkers bepalen graag zelf hoe ze zakelijk reizen

Niet het aanbod van de werkgever, maar de wens van de werknemer gaat onze zakelijke mobiliteit bepalen. Flexibiliteit en autonomie zijn de toverwoorden, niet alleen om files en grote mensenmassa’s te vermijden, maar ook voor een evenwichtiger work-life balans. Auto, motor, fiets, OV, flex-workspot en thuiswerken gaan we afwisselend gebruiken om zo onze individuele mobiliteitswensen in te vullen. En iedereen vult die behoefte anders in. 

2. Thuiswerken is volwassen geworden

Door het gedwongen thuiswerken is de kennis en bereidheid om door middel van e-working te werken vergroot. Gebleken is dat we elkaar echt niet voor alles persoonlijk hoeven te ontmoeten, veel overleg kan prima telefonisch of via Zoom, Teams en andere online apps. Uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank blijkt dat het overgrote deel van de ondervraagden tevreden is over het thuiswerken. De helft verwacht dit na de coronacrisis vaker te blijven doen, onder vmbo-opgeleiden is dit zelfs 68 procent (bron: Volkskrant.nl).  

3. Focus op CO2-verlaging

We staan voor een gigantische milieu-uitdaging. Gaan we op de oude voet door, dan komen we straks hopeloos in de problemen. Door het stilvallen van de economie en de sterke vermindering van het autoverkeer kreeg de natuur weer de ruimte, was er zichtbaar schonere lucht, minder CO2-uitstoot en minder fijn- en stikstof. Nu we met eigen ogen hebben gezien wat minder vervuiling betekent, willen we dit liefst zo houden. Dat betekent dat we zakelijk minder en bewuster zullen gaan reizen. We kiezen eerder voor thuiswerken, en als we reizen nemen we bij voorkeur het OV of een elektrische auto of fiets.  

4. Organisaties willen wendbaarder zijn  

De wendbaarheid van organisaties wordt in belangrijke mate belemmerd door te hoge vaste lasten. Traditionele zakelijke mobiliteit gebaseerd op leaseauto’s is een langlopende financiële verplichting en een grote kostenpost. Ook de huur van kantoor- en bedrijfsruimte bedraagt zo’n 15 procent van de omzet. Bedrijven die hun traditionele autoregeling door een flexibele mobiliteits- en e-workregeling vervangen, slaan twee vliegen in een klap: ze zitten niet meer of veel minder vast aan langlopende leasecontracten en ook het aantal werkplekken op kantoor kan omlaag.  

5. Bij aantrekkelijk werkgeverschap hoort inmiddels een mobiliteitsbudget

Bij het aantrekken van nieuwe medewerkers spelen veel factoren een rol. Naast het salaris, de opleidings- en carrièremogelijkheden en andere (secundaire) arbeidsvoorwaarden, stond een leaseauto ook altijd hoog op het verlangenlijstje. Maar vooral bij jongere medewerkers, zoals de millenials, begint dat te veranderen. Zij verkiezen gebruik boven bezit, want wat moet je met zo’n auto die je in de stadscentra nergens kwijt kunt? Door ze in plaats van de leaseauto een persoonlijk mobiliteitsbudget te bieden, speel je in op deze ontwikkeling.  

Nú is de tijd voor de transformatie van je zakelijke mobiliteit

De 5 hierboven genoemde ontwikkelingen vormen een vruchtbare voedingsbodem voor de transformatie van ons mobiliteitsbeleid. Wil je structurele veranderingen doorvoeren, dan is het nu tijd om door te pakken. Maar hoe speel je in op de wens van je medewerkers om meer thuis te werken? En op welke manier geef je het groeiend milieubewustzijn een plek in je mobiliteitsregeling? En hoe voorkom je de administratieve rompslomp die flexibilisering met zich meebrengt? En waar haal je het geld vandaan voor een fundamentele verandering als de kosten voor de baten gaan?  

E-book ‘Een andere kijk op mobiliteit’

Ons e-book ‘Een andere kijk op mobiliteit’ geeft een antwoord op al deze vragen. Je kunt het gratis downloaden op onze site. En mocht je nu al vragen hebben, dan kun je altijd een van onze mobiliteitsexperts bellen: (055) 203 3650. Zij helpen je graag om je zakelijke mobiliteitsregeling weer up-to-date te krijgen.

Kosten besparen en je zakelijke mobiliteit verduurzamen

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties